Rätt väg till körkortet

· Bilar
Author

Funderar du på att ta körkort? Det är en av de bästa investeringarna du kan göra och ger dig en enorm frihet, eftersom du kan ta dig vart du vill.

Körkort

I Sverige får man börja övningsköra för personbil vid 16 års ålder och ta körkort när man fyllt 18 år. Det vanligaste är att ta det så kallade B-körkortet, som ger dig behörighet för personbil och lätt lastbil.

För att få tillstånd att övningsköra behöver du ansöka om det från Transportstyrelsen. Du skickar in information om vad du vill övningsköra för och genomför sedan ett syntest. Blir du godkänd på dessa får du övningsköra med en körskola, men för att köra privat behöver du också gå en introduktionskurs, eller handledarkurs som det också kallas. Detsamma gäller den du vill köra med. Din handledare måste också ansöka om tillstånd för att övningsköra med dig.

För att bli godkänd för B-körkort krävs att du avlägger ett teoretiskt prov och ett praktiskt prov, där bägge måste ske inom samma tvåmånadersperiod för att du ska få körkortet. Blir du underkänd på något av proven måste du göra om det. Räkna med att det tar lite tid att bli klar för körkortet. Många rekommenderar att köra både privat och med en körskola. I regel erbjuder också körskolorna lektioner för att hjälpa dig med den teoretiska biten. För att bli godkänd för körkortet krävs också att du gör två riskutbildningar, där den ena är teoretisk och den andra praktisk. Det finns inga prestationskrav på dessa mer än att du genomför dem för att lära dig de olika riskerna som finns.

C-körkortet ger dig rätt att köra tung lastbil. För att få ta c-körkort krävs att du är minst 21 år gammal och har ett B-körkort sedan tidigare. Dessutom måste du ansöka om körkortstillstånd för tung lastbil. När du tagit C-körkort får du köra lastbilar utan någon övre viktbegränsning och personbilar på över 3 500 kg, samt köra med släp på högst 750 kg.