Skillnad på förare och förare

· Bilar
Author

Att det är stor skillnad på förare och förare är något som de allra flesta som brukar röra sig ute i biltrafiken kan intyga. Det tråkiga är dock att de ofta är som som anser sig vara bäst, som har mest att jobba på sett till sin egen körning!

hetsig bilförare

Det finns många (oftast män) som hävdar att de också skulle kunna göra bra ifrån sig som professionella racerförare. Vi kan dock lova er att detta är direkt felaktigt i den stora majoriteten utav alla fall och att det är en betydligt större skillnad på någon som anser sig vara bra på att köra, och någon som verkligen gör det på professionell nivå.

En väg till upplysning?

Kanske måste de uppleva skillnaden på nära håll för att faktiskt inse detta, men risken finns väl att det till trots undgår en och annan självutnämnd stjärna. Faktum är att det ofta är de förare som anser sig vara så himla bra på att köra bil som ställer till allra mest problem i trafiken. Man kör ofta alldeles för fort och stressar på så vis andra bilförare, samtidigt som riskerna för allvarliga olyckor ökar. De incidenter som uppstår på grund av deras körstil skyller de oftast på andra, något som är allt annat än en sund inställning till bilkörning i största allmänhet.

Dunning-Kruger-effekten

Det tråkiga är även att dessa förare vanligtvis tenderar att ha extremt svårt att ta till sig konstruktiv kritik angående hur de kör, eftersom de redan kör och vet bäst i alla lägen. Den bakomliggande orsaken är en psykologisk term som på svenska kallas ”Dunning–Kruger-effekten” där en person bara kan utgå ifrån sin egen världsbilds sanningar, som ofta är något skeva och där man därför lätt överskattar sin egen förmåga. Det krävs med andra ord någon form av aha-upplevelse där den enskilde föraren själv kommer till insikt och börjar bättra sig på egen hand – för inte ens polisen vet ju vad de talar om! … Eller?