Underhåll av bilen – det här kan du göra själv

· Bilar
Author

Det finns saker som är bäst att överlämna till en fackman, men det finns också många enkla åtgärder som du kan utföra själv för att spara in både pengar och förlänga bilens livslängd.

kvinna-byter-hjul

Gör bilen fin till våren

Under vintern kör du ofta på saltade vägar, så när våren kommer krävs det ofta en noggrann rengöring för att få bort salt och undvika framtida lack- och rostskador.

Förbered bilen för sommarsemestern

Om du har en modern bil så behöver den inte speciellt mycket underhåll utöver normal service för att klara av en krävande långresa. Har du däremot en äldre bil så bör du göra en mer omfattande service. Hur ser till exempel kamremmen ut? Om den ligger nära bytesintervallet så byt redan innan du åker, det är bättre att göra det för tidigt än att behöva stå i regnet på någon polsk väg och vänta på en bilmekaniker.

Förbered för fjällresan

Med en någorlunda modern bil är det inte mycket du behöver göra inför den planerade fjällresan. Dagens bilar startar även om det är riktigt kallt och är i övrigt mycket driftsäkra. Det finns ändå några saker att se över i god tid innan du åker:

  • Bra vinterdäck. Räcker de du har eller bör du köpa med rejält mönster och dubbar?
  • Frostskydd. På vissa orter kan det bli rejält kallt, så kanske bör du fylla på med koncentrerad spolvätska? Kontrollera på yr.no vilket väder du kan räkna med
  • Packning. Ryms både skidor och packning i bilen eller behövs en takbox?
  • Barn i bilen? Har du barnstol och kan alla sitta bekvämt?

Däck

  • Byt till sommar- och vinterdäck själv. Det tar kring dryga halvtimmen och du sparar pengar du kan använda till annat.
  • Förvara däcken själv. Om du har en plats som är mörk, sval och torr så går det lika bra att ha dina däck hemma, speciellt om du byter själv.

sh_tire_race_mechanic

 

Filter

Luftfilter, oljefilter och kupéfilter kan du byta själv. De kräver få verktyg och jobbet är klart på under 30 minuter.

Oljebyte

Det enda du behöver är något att samla upp oljan i och något att lossa oljepluggen med.

Reservdelar

En hel del går ofta att hitta på din mack, men enklast är att beställa allt du behöver hos en välsorterad nätbutik, som mekster.se. De har en smart tjänst så att du på sajten kan skriva in din bils registreringsnummer och därefter få upp de reservdelar som passar till just din bil.

Registrera service

Tänk igenom vad du kan göra själv och vad du måste lämna in bilen för om du vill att eventuella garantier ska gälla även i framtiden. Många som köper en bil i andra hand vill att serviceboken ska vara komplett ifylld med stämplar för varje intervall och gärna med kvitton på allt som är bytt. Detta är bra för att få ett bra andrahandsvärde på din bil. Kolla alltid i serviceboken vilken form av service som ska göras när det är dags och se till att det blir riktigt gjort.

Tvätta bilen

Glöm inte att underhålla bilens lack likväl som insida. Vi kör på många saltade vägar i norden vintertid och bilen behöver tvättas och skötas regelbundet för att försöka hålla undan rostangrepp och poleras upp för att bättre tåla väder och vind. Tänk också på att spola av underrede, däck och hjulhus ordentligt med jämna mellanrum.